A fekete áfonya (vaccinium mírtillus) az Erikafélék családjába tartozik.
A fekete áfonya előfordulása:
Hazánkban természetes körülmények között is előforduló faj. A Sopron-Kőszeg környékén terem.
A fekete áfonya érési ideje:
virágzási ideje áprilistól júniusig tart, majd június végétől érik.
A fekete áfonya jótékony hatása:
- csökkenti a szklerózist
- antiszeptikus
- összehúzó
- baktériumölő
- érvédő
A bogyók gazdagok antocianidinekben, amelyek a C vitaminnal együtt igen hasznosak a vérzési tünetekkel szemben, védik az érrendszert.
Egyéb hasznos összetevői: cukor, pektin, citromsav, almasav, oxálsav, borkősav, benzoésav, kinasav, mirtillin.
A fekete áfonya gyümölcse:
5-8 mm átmérőjű, sötétkék bogyó.
A fekete áfonya hajtásrendszere:
magassága 20-60 cm, a hajtásokon 1,5-2 cm-es, kicsi, tojásdad, hegyes, aprón fűrészes élű, ősszel lehullő levelei vannak. Virágai magányosan, vagy párosával májusban nyílnak.
A fekete áfonya fogyasztása:
Fogyasztható nyersen, lekvárként, gyümölcsléként, gyümölcskocsonyának, hagyományos gyógyhatású likőrként, természetes ételszínezékként használják.
A fekete áfonya energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban
- 57 kcal
- fehérje: 0.7 g
- szénhidrát: 14.4 g
- zsír: 0.3 g
Ne tévesszük össze a kék áfonyával, amely gyakran keveredik a fekete áfonya populációjába, és semmilyen jótékony hatást nem gyakorol, sőt, mérgező tulajdonságokkal rendelkezik.