Sárgadinnye (Cucumis melo) a tökfélékhez tartozik. Cukordinnyének is nevezik. A hús színe szerint zöld és sárga húsú fajtát különböztetünk meg.
A sárgadinnye származása:
Indiából származik. Hazánk területén már a honfoglalás idején termesztették.
A sárgadinnye előfordulása:
Melegkedvelő, a fényviszonyokra nagyon érzékeny növény. A táperőben gazdag, meleg homokot kedveli. Érése előtt sok vizet kíván. Fészkekbe vetik vagy palántálják április első felében.
Legnagyobb hazai termőterületei: Heves, Pest, Szabolcs és Csongrád megye.
A sárgadinnye jótékony hatása:
- vértisztító
- vizelethajtó
- hashajtó
- frissítő
- nyugtató
Sok cukrot, rostot, fontos vitaminokat (A, B1, B2, C és P) és ásványi anyagokat (kalcium és vas) tartalmaz.
A sárgadinnye fogyasztása:
Gyümölcse fogyasztás előtt felszeletelve. Héját kandírozzák.
A sárgadinnye kártevői:
talajlakó kártevők, szabadföldi gubacs, fonálféreg, dohánytripsz, levéltetű, közönséges takácsatka, mezei nyúl.
A sárgadinnye betegségei:
dinnyemozaik, a dinnye pszeudomonászos betegsége, dinnyeperonoszróra, dinnyelisztharmat, a dinnye didimellás betegsége, a dinnye fuzáriumos hervadása.
A sárgadinnye energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban
- 32 kcal
- fehérje: 1.2
- szénhidrát: 7.6
- zsír: 0.0