Loncfélék családjába tartozik.
Fekete bodza érési ideje:
Június-július a virággyűjtés ideje.
Fekete bodza előfordulása:
egész Európában előfordul. Hazánkban hegylábi törmeléken, patakok mentén, mérsékelt klímájú, de napfényes helyeken, tápanyagban dús talajon fordul elő.
Fekete bodza gyümölcse:
bogyója fekete színű, lefelé csüngő, ernyős, húsos, virágai kis méretűek, illatosak.
A fekete bodza jótékony hatása:
- Idegzsába ellen
- Vértisztító
- Vizelethajtó
- Hashajtó
- Izzasztó
Idegzsába ellen, megfázás, láz és influenza, csökkent vizelet kiválasztás, mérgezés, székrekedés esetén.
Hasznos összetevői: cukor, B vitamin, citromsav, almasav, klorogénsav, pektin, flavonoid.
Fekete bodza felhasználása:
fűszérnövénynek, gyógynövénynek. Szörpnek, konzervnek, teának, lekvárnak.
Fekete bodza hajtásrendszere:
cserje, 3-10 m magasra is megnő, terebélyes, vesszői ívesen lehajlóak, levelei sötétzöld színűek, szélei fogazottak. 100 évig is elélnek.
Fekete bodza hasonneve:
festőbodza, bocfa, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza.
A fekete bodza energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban:
- 73 kcal
- fehérje: 0.66 g
- szénhidrát: 18.4 g
- zsír: 0.5 g
- rost: 7 g
Fekete bodza latin neve:
Sambucus nigra