Josta származása:
Németországban nemesítették. A feketeribizli és a köszméte (egres, piszke) keresztezéséből jött létre.
Josta érési ideje:
Július közepén, végén érik. április első harmadában virágzik.
Josta előfordulása:
Napos, alacsony hőmérsékletű helyet kedveli, a talaj pedig legyen tápanyagban közepesen gazdag, és jó vízelvezető képességű. A kötöttebb talajokat is elfogadja, vízhiánnyal szemben viszont nem toleráns.
Josta gyümölcse:
bogyói nagy méretűek, kb. 3 grammosak, megnyúltak, héjuk sima, kellemes ízűek, ribiszke köszméte és némi áfonya ízhatással kombinálva.
Josta felhasználása:
friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre és konzervipari felhasználásra. B1, B2 és C vitamin tartalma magas.
Josta hajtásrendszere:
erőteljes növekedésű növény. Levelei közepes nagyságúak, háromkaréjúak, fényesen zöld színűek.
Josta termőképessége:
bőtermő.