A rutafélék családjába tartozik.
A narancs származása:
Kelet Indiából származik
A narancs előfordulása:
Főleg Ázsiában, de Görög és Olaszországban is termesztik.
A narancs jótékony hatása:
- fertőtlenítő
- vérzéscsillapító
- vizelethajtó
- tápláló
- ásványi anyagokban gazdag
- frissítő
- roboráló
- vitalizáló
- cukrokat, B, C2 vitamint, karotint, kálciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, vasat, rezet, cinket, mangént, brómot tartalmaz.
- bőrbetegségek, megfázás, vitaminhiány esetén.
A narancs fogyasztása:
frissen, gyümölcslének, dzsemnek, lekvárnak.
A narancs kártevői:
pajzstetű, takácsatka
A narancs betegségei:
sárguló levelek, barna levélszélek és foltok, kanalasodó levelek, levélhullás, gombásodás.
A narancs energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban:
- 47 kcal
- fehérje: 0.7 g
- szénhidrát: 11.7 g
- zsír: 0.1 g
- rost: 2.4 g