Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Vörös áfonya
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2017-02-08 23:32:12
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A vörös áfonya (vaccinium vitis-idaea) az Erikafélék családjába tartozik. 


A vörös áfonya (vaccinium vitis-idaea) az Erikafélék családjába tartozik. 



Mivel bogyói csak az első fagy után ehetőek, ezért az év folyamán ezt élvezzük utoljára a friss eredei gyümölcsök közül. Alapösszetételében hasonlít a [fekete áfonya]hoz.
 

A vörös áfonya előfordulása:
Kifejezetten savanyú (3-5 pH) talajokat, napsütéses területeket szereti. Hazánkban a Sátor hegynél és Kőszegen előforduló faj. Jól tűri a hideget, elviseli a -22 fokot is.
 

A vörös áfonya érési ideje:


A vörös áfonya érési ideje:


virágzási ideje május-június. Bogyói már augusztus végén megértek, de ekkor még rágósak, savanykásak és keserűek. Csak az első fagy után érdemes leszedni őket.

A vörös áfonya jótékony hatása:

  • enyhíti a hasmenést
  • étvágyjavító
  • összehúzó
  • fertőtlenítő
     

A vörös áfonya egyéb hasznos összetevői: antocianidinek, cukrok, aszkorbinsav, tanninok.
 

A vörös áfonya gyümölcse:


A vörös áfonya gyümölcse:


5-10 mm.es, kezdetben fehér, éréskor skarlátpiros, vörös színű.
 

A vörös áfonya hajtásrendszere:


A vörös áfonya hajtásrendszere:


5-30 cm magas törpebokor, télen is zöld, 1-3 cm hosszú visszás tojásdad, bőrszerű levelekkel. A növény szára heverő, felemelkedő végű hajtásokkal.
 

A vörös áfonya fogyasztása:
Fogyasztható nyersen friss gyümölcsként, étvágyjavító szószt készítve belőle, lekvárként, gyümölcskocsonyának, ivólének.




A vörös áfonya energiaértéke:
 

Átlagos energiaértéke 100 grammban


Átlagos energiaértéke 100 grammban


  • 46 kcal
  • fehérje: 0.3
  • szénhidrát: 12.2
  • zsír: 0.1
     









Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve