Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A ribizli a kőtörőfűfélék családjába tartozik.

 

Piros ribizli (Ribes silvestre) Nyugat-európai származású növény, piros-néha fehér színű, bogyói laza fürtbe rendeződnek. Ribizli
 

A fekete ribiszke (Ribes nigrum) külön faj, erdős, éger-lápos, tőzeges helyek növénye. Elsősorban Európában valamint Dél és Közép-Szibériában elterjedt.  A Fertő tó környékén vadon is előfordul.
 

A Ribes nemzetség elterjedése megegyezik a köszmétéével. A ribiszke és a köszméte kereszteződésével hibridek is keletkeznek. A piros és a fehér ribiszke fajtái néhány botanikai faj kereszteződésével alakultak ki.
 

A ribizli előfordulása:

kevésbé igényes a termőhellyel szemben.
 

A ribizli jótékony hatása:

  • étvágyjavító
  • vértisztító
  • vizelethajtó
  • hashajtó
  • frissítő
  • roboráló

A ribizli fogyasztása:

részben asztali gyümölcsként, de főleg az élelmiszeriparban hasznosítják befőttek, mustok, gyümölcslevek, lekvárok és gyümölcsborok készítésére. Önmagában fogyasztva étkezés előtt javítja az étvágyat és segíti az emésztést.


A ribizli kártevői:

ribiszke gubacsatka, üvegszárnyú ribiszkelepke, köszmétearaszoló.
 

A ribizli betegségei:

amerikai köszmételisztharmat, szürkepenész vagy szürkerothadás, ribiszke pszeudopezizás levélfoltossága, ribiszkerozsda,
 

A ribizli energiaértéke:
 

Átlagos energiaértéke 100 grammban:

  • 56 kcal
  • fehérje: 1.4 g
  • szénhidrát: 13,8 g
  • zsír: 0.2 g

 


A szócikkhez társított címkék:
kőtörőfűféle

A szócikk alá tartozó bejegyzések:








Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Jógapédia Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
póker szabályok,
stratégiák
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve