A ribizli a kőtörőfűfélék családjába tartozik.
Piros ribizli (Ribes silvestre) Nyugat-európai származású növény, piros-néha fehér színű, bogyói laza fürtbe rendeződnek.
A fekete ribiszke (Ribes nigrum) külön faj, erdős, éger-lápos, tőzeges helyek növénye. Elsősorban Európában valamint Dél és Közép-Szibériában elterjedt. A Fertő tó környékén vadon is előfordul.
A Ribes nemzetség elterjedése megegyezik a köszmétéével. A ribiszke és a köszméte kereszteződésével hibridek is keletkeznek. A piros és a fehér ribiszke fajtái néhány botanikai faj kereszteződésével alakultak ki.
A ribizli előfordulása:
kevésbé igényes a termőhellyel szemben.
A ribizli jótékony hatása:
- étvágyjavító
- vértisztító
- vizelethajtó
- hashajtó
- frissítő
- roboráló
A ribizli fogyasztása:
részben asztali gyümölcsként, de főleg az élelmiszeriparban hasznosítják befőttek, mustok, gyümölcslevek, lekvárok és gyümölcsborok készítésére. Önmagában fogyasztva étkezés előtt javítja az étvágyat és segíti az emésztést.
A ribizli kártevői:
ribiszke gubacsatka, üvegszárnyú ribiszkelepke, köszmétearaszoló.
A ribizli betegségei:
amerikai köszmételisztharmat, szürkepenész vagy szürkerothadás, ribiszke pszeudopezizás levélfoltossága, ribiszkerozsda,
A ribizli energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban:
- 56 kcal
- fehérje: 1.4 g
- szénhidrát: 13,8 g
- zsír: 0.2 g