A broméliafélék családjába tartozik.
Az ananász előfordulása:
trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben, főleg Közép-Amerikában, Dél-Amerikában. Félárnyékos, laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt szereti.
Az ananász jótékony hatása:
- enyhíti a vérszegénységet
- méregtelenítő
- vizelethajtó
- gyomorerősítő
- szacharózt, glukózt, A, B, C vitamint, jódot, magnéziumot, magnánt, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, ként tartalmaz.
- érelmeszesedésre, ízületi gyulladásra, emésztési problémákra, mérgezésre.
Az ananász fogyasztása:
frissen, gyümölcslének, leveleinek rostjából szövetet készítenek.
Az ananász kártevői:
pajzstetvek, fekete hangyák, szárazföldi ászkarákok.
Az ananász energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban:
- 48 kcal
- fehérje: 0.5 g
- szénhidrát: 12.6 g
- zsír: 0.1 g
- rost: 1.4 g