Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A fekete áfonya (vaccinium mírtillus)  az Erikafélék családjába tartozik.Fekete áfonya
 

A fekete áfonya előfordulása:
Hazánkban természetes körülmények között is előforduló faj. A Sopron-Kőszeg környékén terem.
 

A fekete áfonya érési ideje:

virágzási ideje áprilistól júniusig tart, majd június végétől érik.
 

A fekete áfonya jótékony hatása:

  • csökkenti a szklerózist
  • antiszeptikus
  • összehúzó
  • baktériumölő
  • érvédő

A bogyók gazdagok antocianidinekben, amelyek a C vitaminnal együtt igen hasznosak a vérzési tünetekkel szemben, védik az érrendszert.
 

Egyéb hasznos összetevői: cukor, pektin, citromsav, almasav, oxálsav, borkősav, benzoésav, kinasav, mirtillin.
 

A fekete áfonya gyümölcse:

5-8 mm átmérőjű, sötétkék bogyó.
 

A fekete áfonya hajtásrendszere:

magassága 20-60 cm, a hajtásokon 1,5-2 cm-es, kicsi, tojásdad, hegyes, aprón fűrészes élű, ősszel lehullő levelei vannak. Virágai magányosan, vagy párosával májusban nyílnak.
 

A fekete áfonya fogyasztása:
Fogyasztható nyersen, lekvárként, gyümölcsléként, gyümölcskocsonyának, hagyományos gyógyhatású likőrként, természetes ételszínezékként használják.
 

A fekete áfonya energiaértéke:
 

Átlagos energiaértéke 100 grammban

  • 57 kcal
  • fehérje: 0.7 g
  • szénhidrát: 14.4 g
  • zsír: 0.3 g

Ne tévesszük össze a kék áfonyával, amely gyakran keveredik a fekete áfonya populációjába, és semmilyen jótékony hatást nem gyakorol, sőt, mérgező tulajdonságokkal rendelkezik.
 


A szócikkhez társított címkék:
erikaféle







Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve