Rutafélék családjába tartozik.
A mandarin származása:
Dél-Kínából származik. A XIX. században kezdték el beszállítani Európába.
A mandarin előfordulása:
trópusokon, Fülöp-szigeteken, Délkelet-Ázsiában
A mandarin termése:
narancstermés, külső fala viaszos, belső részét hártyás válaszfalak üregekre osztják
A mandarin hajtása:
ága tövises, levelei lándzsaszerűek, 3,5-8 cm a hosszuk, a szélességük 1,5-4 cm, virága illatos, fehér színű
A mandarin jótékony hatása:
- tápláló
- frissítő
- nyugtató magas brómtartalma miatt
- cukrot, vitaminokat (főleg C) ásványi sókat (bróm, kálium, kalcium, foszfor), rostokat, illóolajat tartalmaz
- bőrbetegségek, megfázás, vitaminhiány esetén
A mandarin fogyasztása:
frissen, gyümölcslének
A mandarin kártevői:
pajzstetű, takácsatka
A mandarin betegségei:
sárguló levelek, barna levélszélek és foltok, kanalasodó levelek, levélhullás, gombásodás.
A mandarin energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban:
- 53 kcal
- fehérje: 0.8 g
- szénhidrát: 13.3 g
- zsír: 0.3 g
- rost: 1.8 g