Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Zefír szőlő
Verzió: 3  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2017-02-08 13:39:34
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Zefír szőlő származása: zefir szolo


Zefír szőlő származása: zefir szolo


[Hárslevelű szőlő] és a [Leányka szőlő] keresztezési kombinációjával állította elő 1951-ben Király Ferenc. 1983-ban kapott államilag minősítést.
 

Zefír szőlő érési ideje:

augusztus végén érik. (augusztus 20-30 között)

 

Zefír szőlő előfordulása:

Hazánkban még kis felületen termesztett fajta.
 

Zefír szőlő gyümölcse:

fürtje éretten kicsi, vállas, közepesen tömött, a fürtkocsánya rövid, könnyen fásodó és vastag. Bogyója kicsi, egyenlőtlen nagyságú, gömbölyű, zöldessárga, pontozott, héja vékony, húsa lédús, édes, finom aromájú, fűszeres muskotályos, savai finomak, a bogyókocsány rövid, zömök, széles kocsánykoronggal.
 

Zefír szőlő hajtásrendszere:

tőkéje vitális, vesszeje hosszú, egyenes, félmereven álló, középvastag, rozsdabarna, érdes tapintású, kissé hamvas, középhosszú ízközű. Levele középnagy, kerekded, határozottan karéjos, mélyen tagolt. A karéjok széle a fonáka felé hajló, karéjainka száma 5. A levél felülete sötétzöld, tompa fényű, hólyagos, fonáka gyapjas, az ereken serteszőrös, szövete vastag, alig fényes és nem zsíros tapintású, erezete zöld. Őszi lombszíne sárga, pirosas erekkel.
 

Zefír szőlő kártevői, betegségei:

rügyei fagyérzékenyek, tőkéje a szárazságot elég jól tűri. Bogyói rothadékonyak. A szőlőt károsító vírusos, baktériumos és gombás betegségekre érzékeny. Gondos növényvédelmet kíván.
 

Zefír szőlő bora:

színe sárgába mélyülő zöldessárga, illata parádés és benne a mezei virágokra emlékeztető sokféle illat jelenik meg. Finom savú, alkoholban és zamatban gazdag, inkább lágy jellegű, különleges minőségű fehérbor.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 

 









Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve