A szőlő (Vitis vinifera) a szőlőfélék családjába tartozik.
Őshazája Kisázsia.
Felhasználása szerint létezik csemegeszőlő és borszőlőfajta. Egyike azon gyümölcsöknek, amelyeket a legrégebb óta termesztenek.
A szőlő jótékony hatása:
Fehérjét, szerves savakat (borkősav, almasav), karotint, A, B1, B2, B9 és C vintamint, P vitamin faktorokat, ásvényi sókat, nyomelemeket (kálium, mangán, kálcium, megnézium, nátrium, klór, foszfor, jód, arzán), pektint, annint tartalmaz.
A szőlő cukortartalma:
Gyümülcse 20-25% cukrot tartalmaz (dextrózt, fruktózt, levulózt, szacharózt)
A szőlő kártevői:
tarka szőlőmoly, nyerges szőlőmoly, szőlőlevélatka, szőlőeszelény, kétfoltos takácsatka, szőlő gubacsatka, viaszos pajzstetvek.
A szőlő betegségei:
szőlő levélsodródása, szőlő fertőző leromlása, szőlő érmenti szalagosodása, szőlő érmenti mozaikja, szőlő baktériumos foltosodása, szőlőperonoszpóra, szőlőlisztharmat, szürkepenész, szőlőorbánc, szőlő feketefoltosság, szőlő sorvadása és elhalása.
A szőlő energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban
- 69 kcal
- fehérje: 0.7
- szénhidrát: 18.1
- zsír: 0.1