Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Rozália szőlő származása: rozalia szolo

Olasz rizling szőlő és a [Piros tramini szőlő]? keresztezésével Bakonyi Károly és munkatársai állították elő 1980-ban Cserszegtomajon. 2002-ben kapott állami minősítést.
 

Rozália szőlő érési ideje:

október elején érik.
 

Rozália szőlő előfordulása:

elsősorban a Balaton mellékén, Mátraalján kezd terjedni.
 

Rozália szőlő gyümölcse:

fürtje éretten középnagy, vállas, tömött, rendszerint mellékfürtöt tartalmaz, a fürtkocsánya középhosszú, barnás zöld, egyenletesen vastag. Bogyója majdnem gömbölyű, kicsi, piros, nem mintázott, hamvas, húsa puha, leves, olvadó, kellemes semleges ízű, héja vastag, szívós.

Rozália szőlő hajtásrendszere:

tőkéje erős növekedésű. Vesszeje közepes számú, elterülő, középvastag, csokoládébarna, középhosszú ízközű, sima, gyengén csíkozott, majdnem mintázatlan. Levele középnagy, ötszögletű, osztott, ötkaréjú, fűzöld, nem fényes, nem zsíros, felülete homorú, erősen hólyagos, erezete zöld, töve vörös, fonákja pókhálós, kemény, bőrszerű, nehezen szakad. Őszi lombszíne világossárga.
 

Rozália szőlő kártevői, betegségei:

peronoszpórára, lisztharmatra közepesen ellenálló, a szürkerothadásra érzékeny. Szárazságtűrése kiváló,
 

Rozália szőlő bora:

rendszerint lágy karakterű, de harmonikus, testes, illat és zamatanyagokban gazdag, benne az [Olszrizling szőlő]? és a [Tramini fajták]? fajták jellege, karaktere jól ötvöződik.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle







Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Jógapédia Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
póker szabályok,
stratégiák
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve