Mathiász Jánosné-muskotály szőlő származása:
1902-ben állította elő Mathiász János, és feleségéről nevezte el.
Mathiász Jánosné-muskotály szőlő érési ideje:
szeptember közepén érik.
Mathiász Jánosné-muskotály szőlő előfordulása:
főleg házi kertben termesztik, nagyüzemi művelésre nem alkalmas.
Mathiász Jánosné-muskotály szőlő gyümölcse:
termése húspiros színű, kellemes muskotály zamatú, csemegeszőlő, felfűzve hosszú ideig eltartható, de így ízéből sokat veszít. Bogyói nem repednek.
Mathiász Jánosné-muskotály szőlő hajtásrendszere: tőkéje középerős, közepes számú és elterülő vesszőkkel. Vesszeje vékony, hengeres, csupasz, nem hamvas, a szárcsomó sötétebb színű, sima, mintázatlan. Levele középnagy vagy kicsi méretű, ötszögletű, osztott, karéjainak száma kifejezetten 5. Felülete vöröses zöld, kemény és merev szövetű, nehezen szakadó, alig fényes, tapintása nem zsíros, pókhálós, hólyagos, erezete vörös. Őszi lombszíne sárga és pirosan foltos.
Mathiász Jánosné-muskotály szőlő termőképessége:
bőven terem, gyakran túlságosan is, ilyenkor ritkítani kell a fürtöket, hogy a termése ne legyen kis méretű.
Mathiász Jánosné-muskotály szőlő felhasználása:
csemegeszőlő, de finom muskotályos bort is készítenek belőle.
Mathiász Jánosné-muskotály szőlő kártevői, betegségei:
rothadással szemben ellenálló fajta, közepesen fagyérzékeny.