Kékoportó szőlő származása:
bizonytalan. Hazánkban 1956-ban kapott állami minősítést
Kékoportó szőlő érési ideje:
szeptember első felében érik.
Kékoportó szőlő előfordulása:
hazánkban a legtöbb vörösbort termelő borvidéken előfordul, főként a Villányi borvidéken.
Kékoportó szőlő gyümölcse:
fürtje éretten közepes nagyságú, tömött, vállas. Bogyói kicsik, sötétkék színűek, héjuk vékony, lédúsak, savszegények, gömbölyűek.
Kékoportó szőlő hajtásrendszere:
tőkéje középerős növekedésű, vesszeje kissé elterülő, közepes számú, vörösesbarna színű, mintázott, ízköze közepes hosszúságú. Levele közepes nagyságú, kerekded, világos fűzöld színű, felülete fényes, erei zöld színűek.
Kékoportó szőlő termőképessége:
bőtermő, kevés másodtermést nevel.
Kékoportó szőlő kártevői, betegségei:
rothadásra való hajlama nagy.
Kékoportó szőlő hasonnevei:
Kék oportó, Oportó, Portugizer, Blauer Portugieser, Porthogese, Portugalské modré, Modry Portugal, Portugais bleu.
Kékoportó szőlő bora:
szép színű, karaktere lágy, fajtajelleges ízű és zamatú, a Bikavér fontos alkotóeleme.