Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Rubintos szőlő származása:rubintos szolo

a Kékfrankos szőlő és a Kadarka szőlő keresztezési kombinációból származik, 1951-ben állította elő Kozma Pál és Tusnádi József. 1980 óta államilag minősített.
 

Rubintos szőlő érési ideje:

szeptember végén érik.
 

Rubintos szőlő előfordulása:

déli, védett fekvésű hegyvidéki borvidékek értékes fajtája. A tápdús, humuszban gazdag és jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.
 

Rubintos szőlő gyümölcse:

fürtje éretten középnagy, vállas, olykor szárnyas, széles, közepesen tömött, a fürtkocsánya zöld, kissé barnás, egyenletesen vastagodó, törékeny, középhosszú. Bogyója kicsi, lapított, gömbölyű, héja sötétkék, igen hamvas, vékony, mintázatlan, középvastag, húsa lédús, leve világospiros, semleges ízű, kevés magvú.
 

Rubintos szőlő hajtásrendszere:

tőkéje középerős növésű, vesszeje kevés számú, egyenes, csupasz, sötétbarna, a nódusz sötétebb az internódiumnál, pontozott és csíkos, alig hamvas, érdes, középhosszú ízközű, vastag. A levélripacs nagy és kiemelkedő, levele középnagy, a Kékfrankos szőlőhöz hasonló, ötszögletű, szinte tagolatlan. Felülete homorú, sötétzöld, szövete elég vastag és szívós, részben fényes, zsíros tapintású, hullámos, sima-hólyagos, csupasz, fonáka serteszőrös, erezete zöld, csak a töve vörös. Őszi lombszíne sötét borvörös.
 

Rubintos szőlő kártevői, betegségei:

bogyói ritkán rothadnak, fürtjei hajlamosak a kocsánybénulásra.
 

Rubintos szőlő bora:

rubinvörös, mély és intenzív színű, csersavakban és fűszeres zamatban gazdag, kemény vörösbor. Érlelés után finom, harmonikus, bársonyos és kerek bor nyerhető.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle
HirdetésPatikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve