Kadarka szőlő származása:
Régi magyar fajta, Balkán eredetű. Hazánkban a legelterjedtebb.
Kadarka szőlő érési ideje:
október első hetében érik.
Kadarka szőlő előfordulása:
Alföldi borvidékeken, ezen kívül Szekszárdon, Villányban, Egerben. A homokos talajon nem terem jól, inkább a lösztös, magas mésztartalmú talajt kedveli.
Kadarka szőlő gyümölcse:
fürtje középnagy méretű, hengeres. Bogyói zöldeskék árnyalatúak. Jellegzetes fűszeres illatú, zamatú.
Kadarka szőlő hajtásrendszere:
levele közepes, sötétzöld színű, fényes.
Kadarka szőlő termőképessége:
bőven terem, de minősége évenként eltérő lehet, sokszor kevés színanyagot tartalmaz.
Kadarka szőlő kártevői, betegségei:
rothadásra hajlamos.
Kadarka szőlő bora:
Szekszárdi és villányi kadarka bor készül belőle, Az egri bikavér egyik fajtája.
Kadarka szőlő hasonneve:
Kadarska, Skadarska, Gamza