Kármin szőlő származása:
a [Petit Bouschet szőlő]? és Kadarka szőlő keresztezéséből 1951-ben Kurucz András állította elő a magoncpopulációt Kecskeméten. 1974-ben minősítették államilag.
Kármin szőlő érési ideje:
október közepén érik.
Kármin szőlő gyümölcse:
fürtje éretten nagy, vállas, olykor ágas, tömött, a fürtkocsány vastag, hosszú, lilás pirosas, erős. A bogyója középnagy, gömbölyű, sötétkék, feltűnően hamvas, héja vastag, húsa lédús, rózsaszín, festő színű, savas.
Kármin szőlő hajtásrendszere:
tőkéje erősen nő, vesszeje egyenes, hosszú, felálló, középvastag, érdes, középhosszú ízközű, élénk vörösesbarna. Levele nagy, sarkos, alig tagolt, sima, haragoszöld, öregedésével bordós, fiatal levele fényes, felülete zsíros tapintású, vékony szövetű. A lemez fonáka csupasz vagy gyéren serteszőrös és pókhálós, erezete a levél színén lilás, a főér megtörik. Őszi lombszíne bordó.
Kármin szőlő termőképessége:
rügyei elég termékenyek, virágai évjárattól függetlenül jól termékenyülnek. Bőtermő.
Kármin szőlő kártevői, betegségei:
rügyei fagyérzékenyek, a szárazságot jól tűrik. Bogyói alig rothadna. A gombás betegségekre és a gyökérgolyvára érzékeny, permetezni kell. Kálium túladagolásra magnéziumhiány tünetekkel reagál.
Kármin szőlő bora:
lilás árnyalatú rubinvörös, színe mély, savai élénkek. Gazdag színanyaga (festő) miatt vörösborok színanyagainak javítására használható. Önálló bornak nem alkalmas.