Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kármin szőlő származása:karmin szolo

a [Petit Bouschet szőlő]? és Kadarka szőlő keresztezéséből 1951-ben Kurucz András állította elő a magoncpopulációt Kecskeméten. 1974-ben minősítették államilag.
 

Kármin szőlő érési ideje:

október közepén érik.
 

Kármin szőlő gyümölcse:

fürtje éretten nagy, vállas, olykor ágas, tömött, a fürtkocsány vastag, hosszú, lilás pirosas, erős. A bogyója középnagy, gömbölyű, sötétkék, feltűnően hamvas, héja vastag, húsa lédús, rózsaszín, festő színű, savas.
 

Kármin szőlő hajtásrendszere:

tőkéje erősen nő, vesszeje egyenes, hosszú, felálló, középvastag, érdes, középhosszú ízközű, élénk vörösesbarna. Levele nagy, sarkos, alig tagolt, sima, haragoszöld, öregedésével bordós, fiatal levele fényes, felülete zsíros tapintású, vékony szövetű. A lemez fonáka csupasz vagy gyéren serteszőrös és pókhálós, erezete a levél színén lilás, a főér megtörik. Őszi lombszíne bordó.
 

Kármin szőlő termőképessége:

rügyei elég termékenyek, virágai évjárattól függetlenül jól termékenyülnek. Bőtermő.
 

Kármin szőlő kártevői, betegségei:

rügyei fagyérzékenyek, a szárazságot jól tűrik. Bogyói alig rothadna. A gombás betegségekre és a gyökérgolyvára érzékeny, permetezni kell. Kálium túladagolásra magnéziumhiány tünetekkel reagál.
 

Kármin szőlő bora:

lilás árnyalatú rubinvörös, színe mély, savai élénkek. Gazdag színanyaga (festő) miatt vörösborok színanyagainak javítására használható. Önálló bornak nem alkalmas.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle
HirdetésPatikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve