Kadarka szőlő származása:
Régi magyar fajta, Balkán eredetű. Hazánkban a legelterjedtebb. 
 
Kadarka szőlő érési ideje:
október első hetében érik. 
 
Kadarka szőlő előfordulása:
Alföldi borvidékeken, ezen kívül Szekszárdon, Villányban, Egerben. A homokos talajon nem terem jól, inkább a lösztös, magas mésztartalmú talajt kedveli. 
 
Kadarka szőlő gyümölcse:
fürtje középnagy méretű, hengeres. Bogyói zöldeskék árnyalatúak. Jellegzetes fűszeres illatú, zamatú.
 
Kadarka szőlő hajtásrendszere:
levele közepes, sötétzöld színű, fényes.
 
Kadarka szőlő termőképessége:
bőven terem, de minősége évenként eltérő lehet, sokszor kevés színanyagot tartalmaz.
 
Kadarka szőlő kártevői, betegségei:
rothadásra hajlamos. 
 
Kadarka szőlő bora:
Szekszárdi és villányi kadarka bor készül belőle, Az egri bikavér egyik fajtája. 
 
Kadarka szőlő hasonneve:
Kadarska, Skadarska, Gamza
