Furmint szőlő származása:
Magyar szőlőfajta.
Furmint szőlő érési ideje:
október második felében szüretelhető.
Furmint szőlő előfordulása:
Országunk egész területén elterjedt, de főként Tokaj hegyalján, Badacsony környékén és Somlón. A homokot, köves öntéstalajokat nem kedveli, inkább a napos fekvést szereti. Hazánkon kívül még Horvátországban és Szlovéniában termesztik.
Furmint szőlő gyümölcse:
éretten fürtje középnagy, hengeres, tömött, fürtkocsánya vastag, vastagodása egyenletes, mintázatlan és törékeny.
Furmint szőlő hajtásrendszere:
tőkéje középerősen növő, közepes számú, mereven álló vesszőkkel. Vesszeje egyenes, vastag, aranylóan sárgásbarna, pókhálós, részben mintázott, alig hamvas, sima, enyhén barázdált, hengeres. Sztárcsomói az íznél sötétebb színűek, levele középnagy, szabálytalan alakú, tagolatlan vagy karéjos, ritkábban hasadt. Karéjainak száma 0 vagy 2-5.
Furmint szőlő kártevői, betegségei:
hajlamos a Botrytis cinerea gombafertőzésre.
Furmint szőlő bora:
kiváló minőségű, magas savtartalmú, tüzes, kellemes illatú, fehérborszőlő. A tokaji borkülönlegességek, tokaji aszú, szomorodni főleg ebből a szőlőből készül, de cuveének palackozva is kiváló.
Furmint szőlő termőképessége:
közepes termőképességű, bogyói rothadékonyak és igen jól aszúsodnak.
Furmint szőlő hasonnevei:
Bihari boros, Biharboros, Demjén, Formint, [Furmint]?, Gemeiner, Görin, Görgény, [Kéknyelű]?, Som, Szalai, Szegszőlő, Szigeti, Zapfner, Posipel, Moslovac bijeli, Mosler, Tokay, Tokayer, Furmint bianco, Szigeti.