Bezár [x]

Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Irsai Olivér szőlő származása:irsai oliver szolo

Kocsis Pál 1930-ban állította elő Kecskemét- Katonatelepen a Pozsonyi fehér szőlő és Csaba gyöngye szőlő keresztezésével.1959-ben kapott állami minősítést.
 

Irsai Olivér szőlő előfordulása:

Magyarországon egyik legértékesebb muskotályos szőlőfajta.
 

Irsai Olivér szőlő gyümölcse:

fürtje éretten középnagy, vállas, középtömött vagy laza, a fürtkocsányzata középvastag, egyenletesen vastagodó. Bogyója kicsi, gömbölyű, sárga, erősen pontozott, alig hamvas, héja középvastag, erős, tartós, szívós, húsa lédús, édes, rendkívül finom muskotályos.
 

Irsai Olivér szőlő hajtásrendszere:

tőkéje középerős növekedésű, kevés és elterülő, de hosszú hajtásokkal. Vesszeje középvastag vagy vékony, barnássárga, a szárcsomó sötétebb színű a szártaghoz viszonyítva, feltűnően barázdált, érdes, de nem hamvas, csupasz. Levele középnagy, kerek, osztott, a Csaba gyöngye szőlő leveléhez hasonló, karéjainak száma kifejezetten 5. Felülete hullámos, sötétzöld, szövete a Pozsonyi fehér szőlőre emlékeztető, alig fényes, tapintása nem zsíros, csupasz, sima-hólyagos, fonákja szőrösödő, erezete zöld, őszi színeződése sárga.
 

Irsai Olivér szőlő kártevői, betegségei:

a bogyói nem vagy alig rothadnak. Gombás betegségekre mérsékelten érzékeny. Aszályban nagy a darázskár. Az ér menti mozaik vírus károsítja.
 

Irsai Olivér szőlő hasonnevei:

Aranyló, Aranyló korai, Carola, Irsai, Irsai muskotály, Irsai Olivér muskotály, Irsay, Irsay Olivér, Korai aranyló, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotistü rannü, Zolotisztüj rannij.
 

Irsai Olivér szőlő bora:

Önállóan tömény muskotályos illatú és ízű, savai finomak, de kevés savú. Reduktív borkezeléssel könnyed, légies, zöldessárga, az eredeti bogyóízekkel teli bor készíthető. Jó házasítási alapanyaga a cuvée boroknak.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle
HirdetésPatikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve