Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Cirfandli szőlő származása:Cirfandli szolo

osztrák eredetű. 1956 óta államilag elismert.
 

Cirfandli szőlő érési ideje:

október második felében szüretelhető.
 

Cirfandli szőlő előfordulása:

Baranya megye borvidékein, elsősorban Pécs környékén terjedt el.
 

Cirfandli szőlő gyümölcse:

éretten vállas, középnagy, nagyon tömött, a fürtkocsány egyenletesen vastag, barnászöld, mintázatlan, rövid. Bogyója kicsi, gömbölyű, sárgáspiros, pontozott, feltűnően hamvas, vékony héjú, lédús, édes, jellegzetesen fűszeres. A bogyókocsány középhosszú, a korongja kúp alakú és gyéren szemölcsös.
 

Cirfandli szőlő hajtásrendszere:

tőkéje erőteljesen növő, mereven álló hajtásokkal. Vesszeje egyenes, barna, a csomónál sötétebb színű, pontozott és csíkozott, pókhálós, alig hamvas.
 

Cirfandli szőlő termőképessége:

jól termékenyülő középerősen nő, bőtermő minőségi fajta.
 

Cirfandli szőlő kártevői, betegségei:

peronoszpórára és rothadásra magas művelésen érzékeny. A lisztharmat érzékenysége nem feltűnő.
 

Cirfandli szőlő hasonnevei:

Cilifai, Cilifant, Cirifai, Cirifant, Későn piros, Piros cirfandli.
 

Cirfandli szőlő bora:

zöldessárga színű, intenzív, vadvirágcsokorra emlékeztető illatú, tüzes, testes, kissé lágy, zamatban gazdag, jellegzetes. Borában gyakran kierjedetlenül maradó néhány százalék cukor fokozza harmóniáját és különleges, érdekes árnyalatú ízeivel maradandó kellemérzetet ad. A Mecseki borvidék különlegessége.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle
Hirdetés







Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve