Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Kéknyelű szőlő származása:keknyelu szolo

ismeretlen, de valószínű a magyar eredete. 1956-ban kapott állami elismerést.
 

Kéknyelű szőlő érési ideje:

október első felében érik.
 

Kéknyelű szőlő előfordulása:

hazánkban alig termesztik, kizárólag a Badacsonyi borvidéken található.
 

Kéknyelű szőlő gyümölcse:

éretten fürtje közepes méretű, ágas, laza, a fürtkocsány középvastag, egyenletesen vastagodó, kékesvörös. A bogyója kicsi, gömbölyű, fehéreszöld, pontozott, feltűnően hamvas, sokmagvú, vastag héjú, kellemesen savas. A bogyókocsány középhosszú és középvastag, gyéren szemölcsös, a kocsánykorong harang alakú, a bogyóecset színtelen és rövid.
 

Kéknyelű szőlő hajtásrendszere:

tőkéje középerős, közepes számú és félmereven álló vesszőkkel. Vesszeje középvastag, görbe, lapított, lilásbarna, a csomónál sötétebb, pókhálós, feltűnően hamvas.
 

Kéknyelű szőlő termőképessége:

középerős növekedésű, későn fordul termőre, virágai rosszul termékenyülnek, emiatt kicsi a termőképessége. Kiválóan termékenyül a [Budai zöld szőlő]? és a Mézes szőlő virágporával.
 

Kéknyelű szőlő kártevői, betegségei:

a bogyók szürkerothadásra kevésbé hajlamosak, csak kimondottan esős vidéken rothadnak.
 

Kéknyelű szőlő hasonneve:

Blaustängler.
 

Kéknyelű szőlő bora:

jó évjáratokban finom illatú, és zamatú, rendkívül finom és elegáns savú, különleges minőségű. Testes, hosszú, emlékeztető bor. A fajta nemcsak szőlőként, hanem borként is hungaricum.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle







Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve