Bíbor kadarka szőlő származása:
Kadarka szőlő és [Muscat Bouschet szőlő]? keresztezési kombinációjából 1948-ban Kozma Pál nemesítette. 1974-ben kapott állami minősítést.
Bíbor kadarka szőlő érési ideje:
október közepén érik.
Bíbor kadarka szőlő gyümölcse:
fürtje éretten középnagy, vállas, tömött vagy közepesen tömött, a fürtkocsánya középhosszú, vastag, az íznél vastagodó. A bogyója kicsi, gömbölyű, héja feketébe hajló sötétkék, hamvas, vastag és rágós, húsa lédús, kárminpiros, festőlevű, csersavdús. A bogyóecsete piros.
Bíbor kadarka szőlő hajtásrendszere:
tőkéje nagyon erősen nő, vesszeje egyenes, hosszú, erős, vastag, csupasz, csíkos, érdes, rövid ízközű, világosbarna, a nódusz és a csíkok sötétek. Levele középnagy, kerek, olyan hosszú mint széles, karéjos, karéjainak száma legfeljebb 5. Felülete hullámos, sötétzöld, szövete puha és hajlékony, fényes, zsíros tapintású, sima-hólyagos, csupasz, fonáka bársonyos és elszórtan gyapjas, erezete zöld. Őszi lombszíne bíborvörös.
Bíbor kadarka szőlő kártevői, betegségei:
fagyérzékeny, tőkéi a stresszhatásokra könnyen pusztulnak. Bogyói kissé rothadékonyak. A szőlő gombás betegségeire érzékeny, ezért gondos növényvédelemmel lehet csak termeszteni.
Bíbor kadarka szőlő bora:
színanyagban gazdag, mélyvörös, savai a [Kadark szőlő]?hoz hasonlóak. Intenzív színanyaga miatt alkalmas a gyenge színű vörösborok javítására.