Zefír szőlő származása:
Hárslevelű szőlő és a Leányka szőlő keresztezési kombinációjával állította elő 1951-ben Király Ferenc. 1983-ban kapott államilag minősítést.
Zefír szőlő érési ideje:
augusztus végén érik. (augusztus 20-30 között)
Zefír szőlő előfordulása:
Hazánkban még kis felületen termesztett fajta.
Zefír szőlő gyümölcse:
fürtje éretten kicsi, vállas, közepesen tömött, a fürtkocsánya rövid, könnyen fásodó és vastag. Bogyója kicsi, egyenlőtlen nagyságú, gömbölyű, zöldessárga, pontozott, héja vékony, húsa lédús, édes, finom aromájú, fűszeres muskotályos, savai finomak, a bogyókocsány rövid, zömök, széles kocsánykoronggal.
Zefír szőlő hajtásrendszere:
tőkéje vitális, vesszeje hosszú, egyenes, félmereven álló, középvastag, rozsdabarna, érdes tapintású, kissé hamvas, középhosszú ízközű. Levele középnagy, kerekded, határozottan karéjos, mélyen tagolt. A karéjok széle a fonáka felé hajló, karéjainka száma 5. A levél felülete sötétzöld, tompa fényű, hólyagos, fonáka gyapjas, az ereken serteszőrös, szövete vastag, alig fényes és nem zsíros tapintású, erezete zöld. Őszi lombszíne sárga, pirosas erekkel.
Zefír szőlő kártevői, betegségei:
rügyei fagyérzékenyek, tőkéje a szárazságot elég jól tűri. Bogyói rothadékonyak. A szőlőt károsító vírusos, baktériumos és gombás betegségekre érzékeny. Gondos növényvédelmet kíván.
Zefír szőlő bora:
színe sárgába mélyülő zöldessárga, illata parádés és benne a mezei virágokra emlékeztető sokféle illat jelenik meg. Finom savú, alkoholban és zamatban gazdag, inkább lágy jellegű, különleges minőségű fehérbor.