Kék oportó szőlő származása:
osztrák eredetű, 1956-ban kapott állami elismerést.
Kék oportó szőlő érési ideje:
október elején már szüretelhető.
Kék oportó szőlő előfordulása:
hazánkban a legtöbb borvidéken Egertől Villányig megtalálható.
Kék oportó szőlő gyümölcse:
fürtje éretten középnagy, vállas, tömött, kocsányzata tartós, a fürtnyél középhosszú, középvastag, vastagodása egyenletes.
Kék oportó szőlő hajtásrendszere:
tőkéje középerős fejlődésű, sok elterülő vesszőkkel. Vesszeje középvastag, vörösesbarna, csupasz, részben mintázott,, alig hamvas, enyhén barázdált, sima, hengeres. Levele középnagy, kerekded, hasadt-osztott. Karéjainak száma 2-5, felülete hullámos, fűzöld, puha, hajlékony és finom szövetű, könnyen szakadó, zsíros tapintású, sima és csupasz, erezete zöld, esetleg a töve vörös. Őszi lombszíne téglavörös.
Kék oportó szőlő termőképessége:
középerős növekedésű, korán termőre forduló, jól termékenyülő, nagy termőképességű.
Kék oportó szőlő kártevői, betegségei:
rendkívül érzékeny a peronoszpórára és a lisztharmatra is. A homokverés leveleit nagyon károsítja.
Kék oportó szőlő hasonnevei:
Autrichien, Früher Vöslauer, Kék oportó, Kék porugizi, Blauer portugiesi, Portugalské modré, Portugais bleu, Crne Kraljevina, Portugizee, Portugalskie, Porthogese nero, Kék portugizi, Oportó, Portugizal Crni.
Kék oportó szőlő bora:
fajtajelleges, szép rubinvörös, színanyagban gazdag, kissé fanyar, lágy. Gyorsan fejlődő bor. Ászkolással könnyen elöregedik.Villányban különlegesen finom bársonyos bort készítenek e fajtából.