Mátrai muskotály szőlő származása:
az [Izsáki szőlő]? és [Muscat ottonel szőlő]? keresztezésével 1952-ben Kozma Pál állította elő. 1982-ben államilag minősítették.
Mátrai muskotály szőlő érési ideje:
augusztus végén zsendül.
Mátrai muskotály szőlő gyümölcse:
fürtje éretten nagy, vállas vagy hengeres, tömött. A fürtkocsánya szívós, egyenletesen vastag, középhosszú, középvastag. Bogyója középnagy, gömbölyű, héja sárgászöld, vastag, pontozott, alig hamvas, húsa lédús, édes és enyhén muskotályos.
Mátrai muskotály szőlő hajtásrendszere:
tőkéje rendkívül vitális és robusztus, sok vesszőt hoz. Vesszeje csupasz, egyenes, vörösesbarna, pontozott és csíkozott, alig hamvas, érdes, középhosszú ízközű, vastag. Levele középnagy, ötszögletű, széles, alig tagolt, karéjainak száma 0-3, a csúcskaréj hegyes szögű. Felülete kiterített, sötétzöld, szövete puha és hajlékony, tompa fényű, zsíros tapintású, sima, csupasz, erezete zöld, töve vörös. Őszi lombszíne sárgászöld.
Mátrai muskotály szőlő kártevői, betegségei:
rügyei fagyérzékenyek, bogyói rothadékonyak. Gombás betegségekre érzékeny.
Mátrai muskotály szőlő bora:
sárgászöld, könnyű, kissé vékony, enyhén muskotályos és élénk savú fehérbor.