Aletta fehér szőlő származása:
Az Ottonel muskotály szőlő és [Eger 2 szőlő]? keresztezésével nemesítette Csizmazia D. József és Bereznai László 1975-ben. Államilag elismert fajta.
Aletta fehér szőlő érési ideje:
szeptember elején érik.
Aletta fehér szőlő előfordulása:
napos, világos, alacsony hőmérsékletű helyet kedveli, a talaj pedig lehet általános, tápanyagban közepesen gazdag, jó vízelvezetésű.
Aletta fehér szőlő gyümölcse:
fürtje nagy méretű, vállas, bogyós gyümölcsű, közepes méretű, hengeres, sárgászöld színű, hamvas, kellemesen muskotályos ízű.
Aletta fehér szőlő felhasználása:
frissen fogyasztva, bor alapanyag.
Aletta fehér szőlő hajtásrendszere:
erőteljes növekedési erélyű.
Aletta fehér szőlő kártevői, betegségei:
bogyói nem rothadnak. lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész károsítja. Fagytűrő képessége kiváló.
Aletta fehér szőlő bora:
muskotályos, finom illatú, testes alkoholban gazdag.