Elsanta szamóca származása:
Hollandia, A Gorella szamóca és a [Holiday szamóca]? keresztezéséből jött létre. Magyarországon 1993-ban kapott állami elismerést.
Elsanta szamóca érési ideje:
középkorai érésű, június elején érik.
Elsanta szamóca előfordulása:
jól öntözve, trágyázva bőven terem, ültetvényeken és kiskertekben egyaránt. sokáig szüretelhető, hazánkban is első számú alapfajta.
Elsanta szamóca gyümölcse:
mérete nagy, alakja tompa kúp, gyakran üreges, színe csillogó narancsvörös, nagyon mutatós, íze édes savanykás, húsa kemény, így jól tárolható. elterülő, erős növekedésű, közepes indaképzésű.
Elsanta szamóca felhasználása:
friss fogyasztásra és feldolgozásra is javasolt.
Elsanta szamóca kártevői/betegségei:
mész érzékeny, gyökérbetegségekkel szemben fogékony.