Tombácz alma származása:
vadalma magonc.
Tombácz alma érési ideje:
nyári alma fajta, augusztusban szüretelhető. Akár három hónapig is eltartható.
Tombácz alma előfordulása:
házikerti, magas fekvésű homoktalajokat kedveli. Szeged és vidéke ősi almája.
Tombácz alma gyümölcse:
közepes vagy nagy méretű, gömbölyű, héja vastag, sárgászöld alapszínű, bordós pirosas fedőszínnel, húsa kemény, fehér színű, éretten porhanyós, nagy magházú, száras vége felé süllyedt. A szállítást jól bírja.
Tombácz alma felhasználása:
főleg nyersen, a tárolást jól tűri.
Tombácz alma hajtásrendszere:
fája edzett, erős növekedésű, hatalmas, sűrű koronával, vesszei fényesek, molyhosak, pirosodók.
Tombácz alma termőképessége:
jó, jól termékenyül.
Tombácz alma kártevői, betegségei:
edzett fajta, betegségekkel szemben ellenálló, de a lisztharmat száraz helyen károsítja.