Vilmos körte származása:
Stair nevű tanító találta Aldermastonban (Anglia) 1770-ben. A világon a legelterjedtebb körtefajta, kedvelt nemesítési alapanyag.
Vilmos körte érési ideje:
Optimális szedési ideje (a felhasználástól függően) augusztus második- harmadik fele.
Vilmos körte gyümölcse:
Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, tömege évjárattól függően 160-220 gramm közötti. Alakja csaknem szabályos körte. A gyümölcshéj felülete gyengén hullámos, éretten szép sárga, napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, vékony héjú. Csészemélyedése sekély, csészéje nyitott, kocsánya középhosszú. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú.
Vilmos körte hajtásrendszere:
Közepes növekedési erélyű, közepesen sűrű, tojás alakú koronát nevel , kezdetben felfelé törő , később a termés súlya alatt kissé szétterülő.
Vilmos körte termőképessége:
Korán termőre fordul, évente rendszeresen terem.
Vilmos körte felhasználása:
frissen fagyasztva és konzerviparban is használják
Vilmos körte kártevői, betegségei:
Venturiás varasodásra kismértékben fogékony, és az egyéb betegségek, állati kártevők pl. körte levélbolha ellen rendszeresen védeni kell.