Körte (Pirus communis) a Rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. A virágtengely elhúsosodik, sőt a virág zöld csészeleveleinek töve is. A magházat pergamenszerű szövetek választják el egymástól és a gyümölcshústól.
A körte előfordulása:
mintegy 30 fajta él Eurázsia mérsékelt övében és néhány fajta Észak-Afrikában, az Atlasz hegységben.
A körte jótékony hatása:
- erjedésgátló
- vértisztító
- vizelethajtó
- hashajtó
- tápláló
- ásványi anyagokban gazdag
- frissítő
- nyugtató
- gyomorerősítő
Nagyon gazdag káliumban.
A körte egyéb hasznos összetevői: szénhidrát, vitamin (A, B1, B2, C), nátrium, foszfor, kalcium, magnézium, kén, foszfor, kalcium, magnézium, kén, klór, cink, réz, vas, mangán, arzén, szerves savak, pektin, rostok.
A körte cukortartalma:
Cukorban gazdag, főleg levulózt tartalmaz.
A körte fogyasztása:
frissen, gyümölcslében, aszalva, befőttnek, pálinkának, mustnak, desszert bort is készítenek belőle, sütemények kedvelt hozzávalója.
A körte kártevői:
körte levélatka, gyümölcsmoly, tükrösmoly, pókhálós almamoly, közönséges körte levélbolha, körte gubacsszúnyog, hamvas körte levéltetű, körte levélbarkó.
A körte betegségei:
körte vírusos kövecsesedése, körte hólyagos kéregüszkösödése, körte érsárgulása és vörösfoltossága, körte gyűrűs mozaikja, körterozsda, körtevarasodás, körte mikoszferellás levélfoltossága, körte koromfoltossága.
A körte energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban
- 58 kcal
- fehérje: 0.3
- szénhidrát: 15.4
- zsír: 0.1