Hardenpont téli vajkörte származása:
Belgiumból származik, Hardenpont nemesítette 1759-ben. Ez a fajta az egész világon ismert, de termesztési aránya hazánkban a legnagyobb.
Hardenpont téli vajkörte érési ideje:
már szeptember végén elkezdődik a szedése, tartós tárolásra viszont október elején szedik, és akár februárig, márciusig is eltartható. Fogékony a raktári varasodásra.
Hardenpont téli vajkörte gyümölcse:
gyümölcsének tömege 180-220 gramm között mozog, széles körte alakú, szögletes, a csésze felőli része bordázott. Gondosan kell szedni, mert héja nyomásra érzékeny. A gyümölcs húsa fehér színű, olvadó, bő levű, magház körül kövecses. Ha nem megfelelő a termőhely, a gyümölcsök aprók maradnak, répa ízűek és nagyon kövecsesek.
Hardenpont téli vajkörte hajtásrendszere:
középerős növekedésű, koronája fiatal korban felfelé törő, a csúcsnál elágazik, idősebb korban pedig a koronája szétterülő. Jól fejlődik birs alanyon is.
Hardenpont téli vajkörte termőképessége:
nem túl korán fordul termőre, de igen bőven terem. Szakaszosan hozza termését, és ha száraz az időjárás, gyakran le is hullik.
Hardenpont téli vajkörte kártevői, betegségei:
csak meleg, védett fekvésbe, mélyrétegű, nem túl kötött tápdús talajokon érdemes termeszteni. Hűvös, párás területeken a venturiás varasodás nagymértékben károsítja. Az állati kártevők ellen is védeni kell.
Hardenpont téli vajkörte társneve:
Kozmás vajonc, Beurré Hardenpont, Hardenpont's Winter-Butterbirne.