Zelíz alma származása:
vadalma magonc.
Zelíz alma érési ideje:
téli alma fajta, októberben szüretelik, és októbertől március végéig fogyasztható.
Zelíz alma előfordulása:
Alföldön, Szeged, Cegléd, Kecskemét vidékén.
Zelíz alma gyümölcse:
kúpos tojásdad alakú, héja vékony, zsíros tapintású, szalmasárga alapszínnel, aminek a nap érte fele rámosott piros fedőszínű, amire sötétebb piros csíkozás, lángozás van festve. Húsa hófehér, bőlevű, aromás ízű.
Zelíz alma felhasználása:
elsőrendű piaci és háztartási alma, másodrendű asztali.
Zelíz alma hajtásrendszere:
gyengébb növekedésű.
Zelíz alma termőképessége:
bőtermő, későn fordul termőre.
Zelíz alma kártevői, betegségei:
betegségekre nem fogékony.
Zelíz alma hasonnevei:
Ziriz alma, Ziliz alma, Iris alma.