Cirfandli szőlő származása:
osztrák eredetű. 1956 óta államilag elismert.
Cirfandli szőlő érési ideje:
október második felében szüretelhető.
Cirfandli szőlő előfordulása:
Baranya megye borvidékein, elsősorban Pécs környékén terjedt el.
Cirfandli szőlő gyümölcse:
éretten vállas, középnagy, nagyon tömött, a fürtkocsány egyenletesen vastag, barnászöld, mintázatlan, rövid. Bogyója kicsi, gömbölyű, sárgáspiros, pontozott, feltűnően hamvas, vékony héjú, lédús, édes, jellegzetesen fűszeres. A bogyókocsány középhosszú, a korongja kúp alakú és gyéren szemölcsös.
Cirfandli szőlő hajtásrendszere:
tőkéje erőteljesen növő, mereven álló hajtásokkal. Vesszeje egyenes, barna, a csomónál sötétebb színű, pontozott és csíkozott, pókhálós, alig hamvas.
Cirfandli szőlő termőképessége:
jól termékenyülő középerősen nő, bőtermő minőségi fajta.
Cirfandli szőlő kártevői, betegségei:
peronoszpórára és rothadásra magas művelésen érzékeny. A lisztharmat érzékenysége nem feltűnő.
Cirfandli szőlő hasonnevei:
Cilifai, Cilifant, Cirifai, Cirifant, Későn piros, Piros cirfandli.
Cirfandli szőlő bora:
zöldessárga színű, intenzív, vadvirágcsokorra emlékeztető illatú, tüzes, testes, kissé lágy, zamatban gazdag, jellegzetes. Borában gyakran kierjedetlenül maradó néhány százalék cukor fokozza harmóniáját és különleges, érdekes árnyalatú ízeivel maradandó kellemérzetet ad. A Mecseki borvidék különlegessége.