Bezár [x]

Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Cserszegi fűszeres szőlő származása:cserszegi fuszeres szolo

Az Irsai Olivér szőlő és [Piros tramini szőlő]? keresztezési kombinéáióból Bakonyi Károly 1960-ban választotta ki Cserszegtomajon (Keszthely mellett).  1982-ben kapta meg az állami elismerést.
 

Cserszegi fűszeres szőlő érési ideje:

szeptember közepén érik.
 

Cserszegi fűszeres szőlő előfordulása:

rendkívül nagy termésbiztonsága miatt hegyvidékre és az Alföldre is ültethető.
 

Cserszegi fűszeres szőlő gyümölcse:

Fürtje éretten vállas, közép nagy, közepesen tömött, 100- nál több a bogyószáma, a fürtkocsánya hosszú, vastagodása nem egyenletes. A bogyója kicsi, gömbölyű vagy kissé megnyúlt, tömege kicsi, rózsaszín, túlérve borostyánsárgásra fakul, mintázatlan, lédús, savas, fűszeres ízű. Kocsánya középhosszú, vékony, közepesen szemölcsös, a kocsánykorong harang alakú, a bogyóecset viszonylag rövid.
 

Cserszegi fűszeres szőlő hajtásrendszere:

Levele középnagy, ötszögletű, hosszabb, mint széles, karéjos, karéjainak száma kifejezetten 5, fonáka szőrösödő es pókhálós, olajos zöld, szövete puha, igen hajlékony, nem zsíros tapintású, erezete zöld. Ősszel sárgára színeződik.
 

Cserszegi fűszeres szőlő kártevői, betegségei:

Bogyói nem rothadnak, peronoszpórával szemben ellenálló, lisztharmatra közepesen érzékeny.
 

Cserszegi fűszeres szőlő bora:

Kissé muskotályba hajló, fűszeres illatú és ízű, határozottan élénk savú, testes, igen értékes fehérbor. Bizonyos évjáratokban a túl intenzív, de kellemes  és finom aromaanyagai miatt jó házasítási alapanyag. Zöldessárga színe és fénye elegáns megjelenést ad a bornak. Sok hazai es külfoldi borversenyen díjakat nyert bor. A Hilltop Borászati Üzemben (Neszmély) 1997-ben készült ˶The unpronounceable grape" bora  1997-ben Londonban borversenyen első helyezést ért el.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle
HirdetésPatikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve