Cserszegi fűszeres szőlő származása:
Az Irsai Olivér szőlő és [Piros tramini szőlő]? keresztezési kombinéáióból Bakonyi Károly 1960-ban választotta ki Cserszegtomajon (Keszthely mellett). 1982-ben kapta meg az állami elismerést.
Cserszegi fűszeres szőlő érési ideje:
szeptember közepén érik.
Cserszegi fűszeres szőlő előfordulása:
rendkívül nagy termésbiztonsága miatt hegyvidékre és az Alföldre is ültethető.
Cserszegi fűszeres szőlő gyümölcse:
Fürtje éretten vállas, közép nagy, közepesen tömött, 100- nál több a bogyószáma, a fürtkocsánya hosszú, vastagodása nem egyenletes. A bogyója kicsi, gömbölyű vagy kissé megnyúlt, tömege kicsi, rózsaszín, túlérve borostyánsárgásra fakul, mintázatlan, lédús, savas, fűszeres ízű. Kocsánya középhosszú, vékony, közepesen szemölcsös, a kocsánykorong harang alakú, a bogyóecset viszonylag rövid.
Cserszegi fűszeres szőlő hajtásrendszere:
Levele középnagy, ötszögletű, hosszabb, mint széles, karéjos, karéjainak száma kifejezetten 5, fonáka szőrösödő es pókhálós, olajos zöld, szövete puha, igen hajlékony, nem zsíros tapintású, erezete zöld. Ősszel sárgára színeződik.
Cserszegi fűszeres szőlő kártevői, betegségei:
Bogyói nem rothadnak, peronoszpórával szemben ellenálló, lisztharmatra közepesen érzékeny.
Cserszegi fűszeres szőlő bora:
Kissé muskotályba hajló, fűszeres illatú és ízű, határozottan élénk savú, testes, igen értékes fehérbor. Bizonyos évjáratokban a túl intenzív, de kellemes és finom aromaanyagai miatt jó házasítási alapanyag. Zöldessárga színe és fénye elegáns megjelenést ad a bornak. Sok hazai es külfoldi borversenyen díjakat nyert bor. A Hilltop Borászati Üzemben (Neszmély) 1997-ben készült ˶The unpronounceable grape" bora 1997-ben Londonban borversenyen első helyezést ért el.