Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Csomorika szőlő származása:csomorika szolo

ismeretlen, valószínű magyar származású fajta. A Liszter fajtacsoport közeli rokona. 1998-ban államilag elismert fajta.
 

Csomorika szőlő előfordulása:

Magyarországon a Dunántúl déli részén terjedt el, Szederkény, Nyomja, Mogyoród és környéke.
 

Csomorika szőlő gyümölcse:

éretten nagy méretű, hengeres, néha vállas, tömött. Fürtkocsányzata középvastag, hossza 3,7 cm. A fürt tömege 146 gramm. Bogyója középnagy, gömbölyű, zöldesfehér, pontozott, feltűnően hamvas, héja vékony, tartós, húsa nyálkás és kásás, íze közömbös.
 

Csomorika szőlő hajtásrendszere:

tőkéje középerősen növő, dús lombozatot nevelő, amelyben a hajtások félmereven állnak. Vesszője középvastag, hengeres, pókhálós, fakó szalmasárga, de a szárcsomónál sötétebb, sima, csíkos, alig hamvas. Levele középnagy, szabálytalan alakú, osztott, karéjainak száma 5. Felülete homorú, fűzöld, szövete kemény és nehezen szakadó, alig fényes, tapintása nem zsíros.
 

Csomorika szőlő termőképessége:

korán fordul termőre, jól termékenyülő, nagy termőképességű. Megbízhatóan egyenletesen terem.
 

Csomorika szőlő Kártevői, betegségei:

Bogyópergésre hajlamos. Bogyói rothadékonyak, Peronoszpórára inkább, lisztharmatra kevésbé érzékeny.
 

Csomorika szőlő hasonnevei:

Csomor, Gyűdi fehér, Lammerschwanz, Szederkényi fehér.
 

Csomorika szőlő bora:

Illatban egyszerű, zamatban gazdag, kellemes savú, vékony bor. Kiváló alapbor pezsgőkészítéshez.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 


A szócikkhez társított címkék:
szőlő , szőlőféle







Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve