Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Hárslevelű szőlő
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2017-02-07 08:52:12
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Hárslevelű szőlő származása:harslevelu szolo


Hárslevelű szőlő származása:harslevelu szolo


régi és magyar fajta. Természetes megtermékenyülés útján jött létre.
 

Hárslevelű szőlő érési ideje:

szeptember végén, október elején érik.
 

Hárslevelű szőlő előfordulása:

Tokaj hegyalján, ahol gyakran a [Furmint szőlő]vel együtt művelik, kisebb felületen az Egri, Mátraaljai és Villányi borvidéken termesztik.
 

Hárslevelű szőlő gyümölcse:

éretten igen nagy méretű, hosszú (csaknem 40 cm), ágas, laza, a fürtkocsánya hosszú, tartós, vastag. Bogyója kicsi, gömbölyű, zöldessárga, kissé hamvas, napos oldalán rozsdás, vékony héjú, lédús, finom savú és édes. 
 

Hárslevelű szőlő hajtásrendszere:

tőkéje: nagyon vitális, közepes számú, mereven álló vesszőkkel. Vesszeje egyenes, vastag, sárgásbarna, a csomónál sötétebb színű, középhosszú ízközű, pókhálós, feltűnően barázdált, érdes, nem hamvas. Levele középnagy, kerekded vagy vese alakú. Levéllemeze sima, hullámos, fűzöld, alig fényes, zsíros tapintású, fonákja gyapjas, erezete zöld. Tőkéi hosszú élettartalmúak.
 

Hárslevelű szőlő termőképessége:

későn fordul termőre. Egyenletesen terem és sok cukrot termel.
 

Hárslevelű szőlő kártevői, betegségei:

bogyópergésre nem hajlamos. rothadásra mérsékelten, lisztharmatra rendkívül érzékeny. Jellemző vírusbetegsége a levélsodródás vírus.
 

Hárslevelű szőlő hasonnevei:

Kerekes, Kereklevelű, Lindenblattriger, Lipovina, Garsz levelju, Feuilles de tilleul.
 

Hárslevelű szőlő alfajtái:

Nemes hárslevelű, Fecskefarkú hárslevelű, Rugós hárslevelű.
 

Hárslevelű szőlő bora:

fajtajelleges, hársmáz illatú, kellemes zamatú, igen finom és hosszú savú, testes, több évi érlelés után kiemelkedő minőségű.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 









Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve