Karát szőlő származása:
[Kövidinka]? és [Szürkebarát]? keresztezésével 1950-ben Kurucz András állította elő a magoncpopulációt Kecskeméten.
Karát szőlő érési ideje:
október elején érik.
Karát szőlő előfordulása:
főként az alföldi borvidékeken terjedt el a Kövidinka szőlő kiegészítő fajtájaként.
Karát szőlő gyümölcse:
fürtje éretten kicsi, vállas, tömött, a fürtkocsánya rövid, barnászöld, fásodó, vastag. Bogyója kicsi, gömbölyű, sárgászöld, hamvas, pontozott, héja vékony, húsa lédús, édes, savas.
Karát szőlő hajtásrendszere:
tőkéje erősen nő, vesszőzete a Kövidinka szőlőéhoz hasonló. Vesszeje kevés számú, egyenes, felfelé álló, középvastag, rövid ízközű, fakóbarna csíkos, pontozott, érdes. Levele középnagy, ötszögletű, tagolatlan. A levéllemez felülete hullámos, hólyagos, sötétzöld, nem fényes nem zsíros a tapintása, fonákja pókhálós, az ereken serteszőrös, erezete zöld, az erek elágazásuknál barnás színűek. Őszi lombszíne sárga.
Karát szőlő kártevői, betegségei:
bogyói esős időben közepesen rohadnak. A gombás betegségekre (peronoszpóra, orbánc) érzékeny, permetezni kell.
Karát szőlő bora:
szép sárga színű, csillogása mindig összhangban van a finom savakra harmonikusan épülő alkohol és extrakttartalommal, kellemes illat és zamatanyagaival. Sokarcú fehérbor.