Magyar kajszi érési ideje:
július második felében érik, középidei érésű fajta.
Magyar kajszi előfordulása:
fő termőterülete a napfényes Duna – Tisza köze hajdani futóhomokján van. Fagyérzékeny, de nem igényes.
Magyar kajszi gyümölcse:
legmutatósabb gyümölcseink egyike, nagy, lapított, tompa szív alakú, narancssárga, aminek nap sütötte oldala piros színű, édes ízű, finom zamatú.
Magyar kajszi virága:
pompás fehér virágai lombfakadás előtt, közvetlenül a mandulavirágzás után nyílnak.
Magyar kajszi felhasználása:
frissen fogyasztva, édes magját mandulapótlásra használják. dzsemet, lekvárt főznek belőle, cefréjéből világhírő kecskeméti barackpálinka készül.
Magyar kajszi termőképessége:
korán termőre fordul, s bőven terem.
Magyar kajszi társneve:
Magyar legjobb, Kecskeméti kajszi, Korai magyar, Kőrösi kajszi barack