A sárgabarack (Armeniaca vulgaris, Pronus armeniaca) a Rózsafélék családjába tartozik. Közép- és Kelet Ázsiából származik, őshazája Észak-Kína. Iránon, Kisázsián át terjedt el Dél-Európába.
A mandulával, az őszibarackkal és a szilvával is keresztezik.
A sárgabarack előfordulása:
A meleg, igen napfényes tájak gyümölcsfája, az agyagos, homokos talajt kedveli.
A sárgabarack jótékony hatása:
Igen gazdag A vitaminban,ezenkívül még B, C és PP vitamin, magnézium, foszfor, vas, kalcium, kálium, nátrium, kén, mangán, fluor, kobalt és bróm tartalma is jelentős.
- vérszegénységre, kimerültségre
- étvágytalanság esetén
- álmatlanságra
- tújhalszoltságra
A sárgabarack fogyasztása:
friss gyümölcsként, gyümölcslébe, aszalt gyümölcsként, lekvárba, pálinkának, likőrnek. a termése nagy részét konzervgyárakban dolgozzák fel.
A sárgabarack kártevői:
gyümölcsmoly, barackmoly, eszelények, araszolók, csonthéjasok szövődarazsa.
A sárgabarack betegségei:
mandula levélfodrosodása, csonthéjasok leukosztómás ágelhalása, őszibarack lisztharmat, csonthéjasok gnomóniás levélfoltossága, csonthéjasok ventúriás varasodása, rügyelhalás
A sárgabarack energiaértéke:
Átlagos energiaértéke 100 grammban:
- 48 kcal
- fehérje: 1.4 g
- szénhidrát: 11.1 g
- zsír: 0.3 g