Gönci magyar kajszi származása:
Mirabolán magonc, magyar származású.
Gönci magyar kajszi érési ideje:
július közepén érik.
Gönci magyar kajszi előfordulása:
országosan terem, de főleg a felvidéki termőtájban, Hernád völgyben, Gönc környékén csak ez a fajtát termesztik.
Gönci magyar kajszi gyümölcse:
közepes méretű, kb 40-55 gramm tömegű, alakja kúpos gömb, édes magú. Héja élénk narancssárga színű, napos oldala kárminpiros színű, élénkpiros fedőszínnel mosva, lédús, puha.
Gönci magyar kajszi felhasználása:
nyersen fogyasztva, gyümölcslének, befőttnek, pálinkának, lekvárnak, dzsemnek.
Gönci magyar kajszi hajtásrendszere:
koronája félgömb alakú, középerős növekedésű.
Gönci magyar kajszi termőképessége:
öntermékeny, jó pollenadó. bő termőképességű, korán termőre fordul.
Gönci magyar kajszi kártevői, betegségei:
gutaütésre kevésbé fogékony.
Gönci magyar kajszi hasonnevei:
Gönci sárga.