Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A sárgabarack (Armeniaca vulgaris, Pronus armeniaca) a Rózsafélék családjába tartozik. Közép- és Kelet Ázsiából származik, őshazája Észak-Kína. sargabarackIránon, Kisázsián át terjedt el Dél-Európába.
 

A mandulával, az őszibarackkal és a szilvával is keresztezik.
 

A sárgabarack előfordulása:
A meleg, igen napfényes tájak gyümölcsfája, az agyagos, homokos talajt kedveli.
 

A sárgabarack jótékony hatása:
Igen gazdag A vitaminban,ezenkívül még B, C és PP vitamin, magnézium, foszfor, vas, kalcium, kálium, nátrium, kén, mangán, fluor, kobalt és bróm tartalma is jelentős.

  • vérszegénységre, kimerültségre
  • étvágytalanság esetén
  • álmatlanságra
  • tújhalszoltságra

A sárgabarack fogyasztása:
friss gyümölcsként, gyümölcslébe, aszalt gyümölcsként, lekvárba, pálinkának, likőrnek. a termése nagy részét konzervgyárakban dolgozzák fel.
 

A sárgabarack kártevői:
gyümölcsmoly, barackmoly, eszelények, araszolók, csonthéjasok szövődarazsa.
 

A sárgabarack betegségei:
mandula levélfodrosodása, csonthéjasok leukosztómás ágelhalása, őszibarack lisztharmat, csonthéjasok gnomóniás levélfoltossága, csonthéjasok ventúriás varasodása, rügyelhalás

A sárgabarack energiaértéke:

Átlagos energiaértéke 100 grammban:

  • 48 kcal
  • fehérje: 1.4 g
  • szénhidrát: 11.1 g
  • zsír: 0.3 g 

 


A szócikkhez társított címkék:
rózsaféle

A szócikk alá tartozó bejegyzések:








Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve