Ceglédi óriás kajszi származása:
1953-ban szelektálták Izsákon, Nyujtó Ferenc és munkatársai. Az óriás kajszik közül a legelterjedtebb.
Ceglédi óriás kajszi érési ideje:
július elején-közepén, a Magyar kajszi előtt 3 nappal érik.
Ceglédi óriás kajszi gyümölcse:
nagy méretű, átlagban kb 50-70 gramm, de ha megfelelően öntözik és metszik, az átlag tömege 90-120 gramm is lehet. Alakja megnyúlt, oldalról lapított, héja világos narancssárga színű, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes.
Ceglédi óriás kajszi hajtásrendszere:
középerős növekedési erélyú, kissé széthajló, kúp alakú, közepesen sűrű koronát nevel.
Ceglédi óriás kajszi termőképessége:
bőtermő. Önmeddő, a téli lehülésekre közepesen érzékeny, jól megtermékenyítik a Magyar kajszi klónok és a Ceglédi bíborkajszi.
Ceglédi óriás kajszi felhasználása:
elsősorban friss fogyasztásra alkalmas
Ceglédi óriás kajszi kártevői, betegségei:
A sarka vírusra kevésbé fogékony, az ág és faelhalásra hajlamos.