Ceglédi bíborkajszi származása:
1953-ban szelektálták Izsákon, Nyujtó Ferenc és munkatársai. Az egész országban elterjedt, az ültetvények területének 6%-át adja.
Ceglédi bíborkajszi érési ideje:
a Magyar kajszival együtt, vagy 1-2 nappal korábban érik.
Ceglédi bíborkajszi gyümölcse:
nagy méretű, megnyúlt alakú, oldalról lapított. Narancssárga alapszínű, amin élénkpiros fedőszín van a gyümölcs 30-50%-án. Húsa narancssárga színű, rostos, bőlevű, ízletes.
Ceglédi bíborkajszi hajtásrendszere:
erős növekedésű, nagyméretű, szétterülő koronát nevel.
Ceglédi bíborkajszi termőképessége:
korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos fajta.
Ceglédi bíborkajszi felhasználása:
friss fogyasztásra és befőtt készítésre is kiváló.
Ceglédi bíborkajszi kártevői, betegségei:
a sarka vírusra nem fogékony, rákosodásra hajlamos.