Ceglédi arany kajszi származása:
1968-ban állította elő Nyujtó Ferenc a Ceglédi óriás kajszi és a [Rózsabarack]? keresztezésével. 1984-ben kapott állami elismerést.
Ceglédi arany kajszi érési ideje:
a [Mandula kajszi]?val egyidőben, a Magyar kajszi után 5-8 nappal érik.
Ceglédi arany kajszi gyümölcse:
gömbölyű, közepesen nagy méretű, 44g átlagtömegű, felülete narancssárga színű, a napos oldalán kárminpiros, húsa narancssárga, szilárd, jellegzetes kajszi ízű.
Ceglédi arany kajszi hajtásrendszere:
fája erős növekedésű, gyenge elágazási hajlamú. Virágai későn nyílnak, jól öntermékenyülnek.
Ceglédi arany kajszi termőképessége:
terméshozása biztonságos és bőséges. Fagytűrése jó
Ceglédi arany kajszi felhasználása:
friss fogyasztásra. dzsemet, lekvárt főznek belőle, aszalásra, pálinkának
Ceglédi arany kajszi kártevői, betegségei:
a sarka vírus fertőzésre közepesen fogékony