Mandulakajszi származása:
Vadkajszi magonc. Magyar származású. 1954-ben szelektálta Nyújtó Ferenc.
Mandulakajszi érési ideje:
Július második felében érik.
Mandulakajszi előfordulása:
országszerte termeszthető.
Mandulakajszi gyümölcse:
nagy méretű, oldalról lapított, mandulára emlékeztetve, héja világos narancssárga színű, nap érte oldala pirosabb, pontozott, húsa közepes keménységű, világos narancssárga színű, bőlevű, zamatos.
Mandulakajszi felhasználása:
főleg befőttnek, de nyers fogyasztásra és lekvár készítésre is.
Mandulakajszi hajtásrendszere:
fája közepes erősségű, felfelé törő.
Mandulakajszi termőképessége:
részben öntermékeny. közepes termőképességű, korán termőre fordul, rendszeresen terem.
Mandulakajszi kártevői, betegségei:
fagytűrése kiváló, moníliára és levélfoltosságra érzékeny, sharka vírusra közepesen.
Mandulakajszi pollenadója:
Magyar kajszi.