Magyar rizling szőlő származása:
1978-ban állították elő az (Olasz rizling szőlő x Ezerjó szőlő) és (Olasz rizling szőlő x Szürkebarát szőlő) keresztezésével. Előállítói Bakonyi Károly és társai.
Magyar rizling szőlő érési ideje:
szeptember végén, október elején szüretelhető.
Magyar rizling szőlő előfordulása:
alföldi borvidékeken, országunk déli részén terem.
Magyar rizling szőlő gyümölcse:
fürtje éretten közepes nagyságú, vállas, tömött. Bogyói kis méretűek, gömbölyűek, színük sárgászöld, húsuk olvadó, levük színtelen.
Magyar rizling szőlő felhasználása:
kiváló pezsgőalapanyag.
Magyar rizling szőlő hajtásrendszere:
tőkéje erős növekedésű, vesszeje dús, félmereven álló, vastagsága közepes, színe sárgásbarna, ízközhosszúsága közepes. Levele közepes nagyságú, sötétzöld színű, homorú, felülete hólyagos, zöld erezetű, nehezen szakadó.
Magyar rizling szőlő termőképessége:
bőtermő.
Magyar rizling szőlő hasonnevei:
9/23-as
Magyar rizling szőlő bora:
illat és zamatanyagban gazdag, testes.