Bezár [x]
Már 722 szócikk közül válogathatsz.

A Gyümölcspédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyümölcs tudástár. Legyél Te is a Gyümölcspédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Mátrai muskotály szőlő
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2017-02-07 10:09:49
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Mátrai muskotály szőlő származása: matrai muskotaly szolo


Mátrai muskotály szőlő származása: matrai muskotaly szolo


az [Izsáki szőlő] és [Muscat ottonel szőlő] keresztezésével 1952-ben Kozma Pál állította elő. 1982-ben államilag minősítették.

Mátrai muskotály szőlő érési ideje:

augusztus végén zsendül.
 

Mátrai muskotály szőlő gyümölcse:

fürtje éretten nagy, vállas vagy hengeres, tömött. A fürtkocsánya szívós, egyenletesen vastag, középhosszú, középvastag. Bogyója középnagy, gömbölyű, héja sárgászöld, vastag, pontozott, alig hamvas, húsa lédús, édes és enyhén muskotályos.
 

Mátrai muskotály szőlő hajtásrendszere:

tőkéje rendkívül vitális és robusztus, sok vesszőt hoz. Vesszeje csupasz, egyenes, vörösesbarna, pontozott és csíkozott, alig hamvas, érdes, középhosszú ízközű, vastag. Levele középnagy, ötszögletű, széles, alig tagolt, karéjainak száma 0-3, a csúcskaréj hegyes szögű. Felülete kiterített, sötétzöld, szövete puha és hajlékony, tompa fényű, zsíros tapintású, sima, csupasz, erezete zöld, töve vörös. Őszi lombszíne sárgászöld.
 

Mátrai muskotály szőlő kártevői, betegségei:

rügyei fagyérzékenyek, bogyói rothadékonyak. Gombás betegségekre érzékeny.
 

Mátrai muskotály szőlő bora:

sárgászöld, könnyű, kissé vékony, enyhén muskotályos és élénk savú fehérbor.

Kapcsolódó szócikkek:


 

 









Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
nagy fájlok küldése mindenki
szakácskönyve