Olasz rizling szőlő származása:
ismeretlen, valószínű a XIX. század közepén Franciaországból Németországon át került a Kárpát-medencébe. 1956-ban kapott állami elismerést.
Olasz rizling szőlő előfordulása:
Kárpát medencében, Tokaj hegyalja kivételével mindenütt termesztik.
Olasz rizling szőlő gyümölcse:
fürtje éretten kicsi, szárnyas, nagyon tömött, a fürtkocsány hosszú, középvastag, vastagodása egyenletes.
Olasz rizling szőlő hajtásrendszere:
tőkéje középerős növésű, sok és félmereven álló vesszőkkel. Vesszeje vékony, egyenes, hosszú ízközű, szalmasárga, a nódusznál sötétebb, világosbarna csíkozású, nem hamvas. Levele középnagy vagy kicsi, határozatlan alakú, változatosan tagolt, osztott-hasadt-karéjos. Karéjainak száma 2-5. A levéllemez kiterített, csupasz, fűzöld, sima, szövete puha, finom hajlékony, fonáka pókhálós, erezete zöld. Őszi lombszíne sárga.
Olasz rizling szőlő termőképessége:
korán termőre fordul, közepesen terem.
Olasz rizling szőlő kártevői, betegségei:
bogyóinak rothadékonysága közepes. A peronoszpórával és a lisztharmattal szemben érzékeny.
Olasz rizling szőlő hasonnevei:
Riesler, Rizling, Welschriesling, Rizling Vlassky, Biela sladka grasica, Riesling italico, Taljanska grasevina.
Olasz rizling szőlő bora:
Jellegzetesen és enyhén rezeda illatú, keserű mandulára emlékeztető finoman kesernyés ízű, zamatos, elegáns savú minőségi bor. Nagy mennyiségű bort kedvező évjáratban és késői szürettel lehet előállítani. Bora a Kárpát-medencében a legkiválóbb fehérbor.